Intake en behandeling hond

Fysiotherapie voor honden

Een gezonde hond beweegt zonder pijn of beperkingen. Een hond is erg goed in het verbergen van zijn pijn of klachten, daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn als u vermoedt dat uw hond pijn of klachten ervaart. Wat voor ons een klein probleem lijkt, kan voor een hond juist grote gevolgen hebben.

Een hond kan een blessure oplopen door bijvoorbeeld overbelasting of trauma, maar kan ook fysiotherapie nodig hebben bij de revalidatie na een operatie. Zo kan uw hond optimaal herstellen, zonder hierbij last te krijgen van andere lichaamsdelen als gevolg van compensatie.

Fysiotherapie is voor mensen zo vanzelfsprekend, waarom niet voor dieren? Het is een mooie ondersteuning voor het herstel van het bewegingsapparaat van uw hond, zodat uw hond weer pijnvrij kan bewegen.

Symptomen en indicaties

Het herkennen van pijn en klachten bij honden is niet altijd even gemakkelijk. Een hond is een meester in het verbergen van klachten, waardoor er compensatie optreed in het lichaam. U kunt pijn of andere ongemakken bij uw hond herkennen aan de volgende symptomen:

 • (start) Kreupelheid
 • (start) Stijfheid
 • Moeite met opstaan, op de bank springen, in/uit de auto gaan of traplopen
 • Zwelling, warmte en/of pijn-reactie bij aanraking
 • Krachtsverlies
 • Waggelen/ongecoördineerd lopen
 • Gedragsveranderingen
 • Prestatie verlies
 • Algehele achteruitgang van conditie

Specifieke aandoeningen

Daarnaast kan uw hond ook doorverwezen worden door uw dierenarts voor revalidatie na een operatie of trauma. Denk hierbij aan de volgende aandoeningen:

 • Revalidatie na operaties aan heupen, knieën, elleboog etc. (zoals TPLO, TTA, LPC, HD, ED e.d.)
 • Rugproblemen zoals hernia’s, spondylose, artrose of instabiliteit
 • Spier-, pees of gewrichtsproblemen
 • Ouderdomsklachten zoals artrose, spondylose, stijfheid of krachtverlies

Geen verwijzing gehad van uw dierenarts maar toch benieuwd of dierfysiotherapie uw hond kan helpen? Neem dan gerust contact op.

Onderzoek

Wanneer ik een hond voor een eerste keer zie, de intake, wil ik ervoor zorgen dat ik de klachten van de hond goed in kaart breng. Dit doe ik door middel van een vragen gesprek, het kijken naar de beweging van de hond en het specifiek onderzoeken van de probleemgebieden.

Daarnaast wil ik ook weten hoe het uitlaatpatroon eruit zit en de eventuele training van de hond.

Het belangrijkste is dat de hond een positieve ervaring heeft, zodat hij of zij later tijdens de behandeling lekker ontspannen is.

Hierna kan er een behandelplan worden opgesteld en worden gestart met de behandeling. Indien nodig, wordt er overlegd met een dierenarts of wordt er terug-/ doorverwezen naar een andere discipline (bijvoorbeeld osteopaat, chiropractor).

Behandeling

Afhankelijk van de klacht kan de inhoud van de behandeling bestaan uit:

Informatie en adviezen

Voor de eigenaar is het ook belangrijk en fijn om te weten wat er precies met uw hond aan de hand is. Ik geef daarom ook advies over de belasting / belastbaarheid van de hond en wat de mogelijkheden wat betreft rust houden, wandelingen maken, spelen met speelgoed of andere honden en waar u verder rekening mee kan houden tijdens het revalidatieproces.

Massagetechnieken

Massagetechnieken gebruik ik om pijnklachten te verminderen, spieren te ontspannen, de doorbloeding te stimuleren en het spierherstel te bevorderen. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je paard veel spanning vasthoud door stress of omdat hij moet compenseren voor andere pijnklachten in het lichaam. Massage werkt pijnstillend en heeft een positief effect op de doorbloeding van bindweefsel (spieren, pezen, banden). Ook zorgt massage voor activering van het lymfestelsel en vermindering van (spier)spanning.

Hond fysiotherapie

Mobilisatietechnieken

Het is belangrijk dat naast soepele spieren, je paard ook in staat is om bepaalde bewegingen te maken in zijn lichaam en dus geen blokkades heeft. Hierbij is het belangrijk dat alle gewrichten zo soepel mogelijk bewegen. Om dit te waarborgen gebruik ik mobilisatietechnieken om de bewegingsvrijheid van een gewricht te vergroten.

Bewegingstherapie/oefentherapie

Oefeningen zorgen voor groei en behoud van spieren en bevorderen de mobiliteit van de gewrichten. Bij nagenoeg elke klacht die een paard ervaart, is er afname van spierkracht, stabiliteit of coördinatie. Door gerichte en opbouwende oefeningen te doen kunnen we ervoor zorgen dat de klacht bij je paard blijvend wordt verminderd of geheel verdwijnt.

Deze oefeningen kunnen zowel in de hand gedaan worden, als onder het zadel. Waardoor u als eigenaar hier ook zelf mee aan de slag kan gaan.

Hond fysiotherapie

Dry Needling

Pijnlijke verhardingen of spierknopen (triggerpoints) in een spier kunnen klachten veroorzaken in het bewegen. Een triggerpoint kan zowel lokaal als uitstralende pijn veroorzaken. Met dry needling wordt er met 'droge' naaldjes in de triggerpoints geprikt wat zorgt voor ontspanning. De spierknoop ontspant zich, de doorbloeding in de spier neemt toe en de pijn neemt af. Naast de triggerpoints kunnen ook bepaalde punten op de fascia worden behandeld, wat zorgt voor ontspanning van het bindweefsel. Dry needling is een snelle en effectieve behandeling om pijnklachten in het bewegingsapparaat te verlichten.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is oefentherapie in het water. Deze manier van behandelen pas ik toe in het dierenziekenhuis. Hier staat de aquatrainer. In de aquatrainer zit een loopband, die kan worden ingesteld op snelheid en helling. Daarna vul ik het bad met water, de hoogte hiervan kan variëren op basis van de behoeftes van de patiënt en doel van de training. Dit zorgt voor een optimale trainingsprikkel per training, aangepast aan de hond. Door de eigenschappen van water wordt de hond ondersteund bij het uitvoeren van doelgerichte oefeningen. Door de opwaartse druk van het water worden de gewrichten van de hond minder tot niet belast. De weerstand van het water zorgt voor training van de spierkracht en verbetering van de coördinatie en conditie. Daarnaast is bewegen in warm water effectief en ontspannend.

Afhankelijk van wat er tijdens het onderzoek naar voren komt, kan er een indicatie van het aantal nodige behandelingen worden gemaakt. Dit kan, afhankelijk van het herstel, altijd nog veranderen.

Elke hond reageert, net zoals mensen, anders op een behandeling. Houdt er rekening mee dat de hond na de behandeling minder belasting kan verdragen vanwege de na-reactie in het lichaam. Houdt hier rekening mee tijdens het maken van een afspraak, zeker met eventuele geplande wedstrijden of trainingen.

Neem contact met mij op voor een afspraak.