Intake en behandeling fysiotherapie Hond

Hond fysiotherapie
fysiotherapie hond
Hond fysiotherapie

Indicaties/wanneer

Een gezonde hond beweegt zonder pijn of beperkingen. Een hond is erg goed in het verbergen van zijn pijn of klachten, daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn als u vermoedt dat uw hond pijn of klachten ervaart. Wat voor ons een klein probleem lijkt, kan voor een hond juist grote gevolgen hebben. Fysiotherapie biedt hulp.

Als u vermoedt dat uw hond klachten ervaart omdat hij/zij bijvoorbeeld meer gaat liggen, minder graag mee loopt of niet lekker in zijn vel zit, kunt u bij mij terecht voor een fysiotherapeutische behandeling. Dit kan natuurlijk ook preventief of na verwijzing van een dierenarts.

Onderzoek

Wanneer ik een hond voor een eerste keer zie, de intake, wil ik ervoor zorgen dat ik de klachten van de hond goed in kaart breng. Dit doe ik door middel van een vragen gesprek, het kijken naar de beweging van de hond en het specifiek onderzoeken van de probleemgebieden.

Daarnaast wil ik ook weten hoe het uitlaatpatroon eruit zit en de eventuele training van de hond.

Het belangrijkste is dat de hond een positieve ervaring heeft, zodat hij of zij later tijdens de behandeling lekker ontspannen is.

Hierna kan er een behandelplan worden opgesteld en worden gestart met de behandeling. Indien nodig, wordt er overlegd met een dierenarts of wordt er terug-/ doorverwezen naar een andere discipline (bijvoorbeeld osteopaat, chiropractor).

Behandeling

Afhankelijk van de klacht kan de inhoud van de behandeling bestaan uit:

  • Informatie en adviezen over de klachten en hoe nu verder
  • Massagetechnieken
  • Rekken van spieren
  • Mobilisatietechnieken
  • Bewegingstherapie/oefentherapie

Afhankelijk van wat er tijdens het onderzoek naar voren komt, kan er een indicatie van het aantal nodige behandelingen worden gemaakt. Dit kan, afhankelijk van het herstel, altijd nog veranderen.

Elke hond reageert, net zoals mensen, anders op een behandeling. Houdt er rekening mee dat de hond na de behandeling minder belasting kan verdragen vanwege de na-reactie in het lichaam. Houdt hier rekening mee tijdens het maken van een afspraak, zeker met eventuele geplande wedstrijden of trainingen.

Neem contact met mij op voor een afspraak.