Medical taping veulens

Soms krijg je er als eigenaar of fokker mee te maken: een veulen met een afwijkende beenstand. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan door trauma of overbelasting. Wanneer dit niet op tijd wordt verholpen zal het veulen er levenslang lichamelijke problemen door ondervinden.

Er zijn operatieve methodes om de beenstand te corrigeren, uitgevoerd door een dierenarts. Het opereren is natuurlijk nooit zonder risico’s en kan een zeer stressvolle situatie opleveren voor zowel merrie als veulen.

Bij minder extreem afwijkende beenstanden kan ervoor gekozen worden om medical tape in te zetten om de beenstanden te corrigeren. Deze methode is pijnloos, minder stressvol en zeer doeltreffend. Maar misschien wel het allerbelangrijkste, deze methode kan een operatie voorkomen.

Kinesio Tape

In de jaren 70 legde de Japanse chiropractor Dr. Kenzo Kase de basis van het tapen. Dit deed hij vanuit de grondbeginselen van de bewegingsleer. Kinesio is het Griekse woord voor beweging. Hij was van mening dat spieractiviteit en beweging essentieel is voor herstel en de gezondheid.

Kinesio tape, of medical tape, is een elastische tape gemaakt van katoen. Doordat de tape enorm rekbaar is, ervaart het dier geen belemmeringen in beweging. Ik maak hierbij gebruik van een tape die specifiek is ontworpen voor dieren met een vacht. Deze tape heeft meer kleefkracht dan de humane tape.

Geen beperkingen

Doordat de tape zo rekbaar is, behouden de benen hun bewegelijkheid. Het veulen wordt dus niet belemmerd met staan, lopen en liggen. De tape is verder goed bestand tegen water. Het veulen hoeft dus niet binnen te blijven.

De tape wordt wekelijks opnieuw aangebracht, hierdoor kan de beenstand langzaam verbeteren, waardoor ook de omliggende structuren de tijd krijgen om zich aan de te passen aan de nieuwe situatie. Er wordt dus per keer gekeken naar de beenstand en waar er nog correctie(s) nodigzijn. Dit alles is geheel pijnloos.

Soorten standsafwijking
Er zijn verschillende soorten afwijkingen die we onderverdelen in 2 soorten:

  • Flexurale afwijkingen
    Deze stand is voornamelijk zichtbaar van de zijkant en de oorzaak is peesgerelateerd.
    Voorbeelden zijn bokvoeten of het doorhangen in de voorknieën of kogels.
  • Angulaire afwijkingen
    Deze stand is vaak zichtbaar vanaf de voorkant en de oorzaak zit in de groeischijven.
    Voorbeelden zijn o-benen en x-benen.

Wees er op tijd bij!
Vanaf een maand of 3 zijn de groeischijven van de koten al gesloten en vanaf een maand of 6 zijn de groeischijven van de knietjes al zo goed als gesloten. Het is daarom belangrijk op tijd te corrigeren.

Rosanne Tijssen- van Zelst
Rosanne heeft het tapen van veulens zo’n 6 jaar geleden geïntroduceerd in Nederland. Zij is eigenaresse van Equi-Massage en is gespecialiseerd in de biomechanica van paarden.

Recentelijk heeft zij haar kennis en kunde rondom het veulentapen overgedragen, en ben ik nu samen met enkele collega’s in staat om zelfstandig jouw veulen te behandelen met deze technieken. Ik werk zelfstandig, maar ben ook onderdeel van haar eigen veulenteam. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van Equi Massage.

Tarieven Veulen taping

 

Tarieven veulen taping Prijs per keer
1 of 2 benen € 70,-
3 of 4 benen € 80,-

 

Voorrijkosten *

Voorijkosten zijn 0,30 cent per km.

* Berekend vanaf postcode 3531 PN, Utrecht. Wanneer er meerdere dieren op dezelfde locatie behandeld worden, kunnen de kosten worden gedeeld. Bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW (21%).